AURINKOISIA KESÄTERVEISIÄ tAMPEREELTA (Kansan Uutiset, Elokuun kolumni)  

Kahden ison järven välissä pauhaavan Tammerkosken äärellä käynnistettiin ensimmäinen paperikone 1700-luvulla. Finlaysonin tekstiilitehdas ja muita tehtaita kosken rannoille tuli 1800-luvulla. Takon kartonkitehdasta lukuunottamatta ovat muut tehtaat hiljentyneet ja muuttuneet studioiksi, ravintoloiksi, museoiksi, toimistoiksi. Teollisuuden kukoistusaikoina maaseudun väkeä virtasi tehtaisiin satamäärin. Tämä päivänäkin väkeä virtaa Tampereelle onhan Tampere valtakunnan kolmanneksi nopeimmin kasvava keskus. Tampereelle muuttavista suuri osa on opiskelijoita, mutta Tampereelle muutetaan myös työn ja paremman tulevaisuuden toivossa. Vaikka uusia työpaikkoja syntyy koko ajan emme ole onnistuneet laskemaan työttömyyslukuja maan keskiarvon tasolle. Työvoima ja työpaikat eivät edelleenkään kohtaa. Tunnelin päässä saattaa kuitenkin näkyä valoa, sillä ammatilliseen koulutukseen oli ennätysmäärä hakijoita.  

Tampereelle muuttajien lisäksi Tampereelle virtaa myös matkailijoita onhan Tampere mielipidemittauksissa toistuvasti ollut kärkisijalla kaupunkiemme vetovoimaisuutta selvitettäessä.  Sateisista kesäsäistä  huolimatta hotellien täyttöaste on ollut hyvä ja kesän festarit ovat vetäneet väkeä. Vaikka itse olen ollut töissä koko kesän tuovat turistit ja festarikulkijat väriä ja iloa kaupungin keskustaan. Itsekin pysähtyy työmatkalla katsomaan tuttujen puistojen ja kosken kauneutta kun näkee Hämeensillalla satunnaisen kulkijan keskittyneenä kameransa taakse. Onpa joinakin aamuina tullut itsekin kuvattua kaupunkia. Hienoja kohteita kyllä riittää.  

Loman puutteesta huolimatta kesä on mennyt nopeasti. Heinäkuun rauhallisempi työtahti on sallinut  syventyä  syksyn aikana eteen tuleviin isompiin asioihin. Myös erilaisiin tapahtumiin ja delegaatioihin liittyviä velvollisuuksia on riittänyt. 

Kesän aikana olen monta kertaa hämmästellyt lasten ja nuorten kanssa toimivien vapaaehtoisten  määrää. Esimerkiksi 250 vapaaehtoista aikuista mahdollisti 2200 lapsen ja nuoren pesäpallotapahtuman. Myös Delfin Basket, joka viettää jo 20 vuotissyntymäpäiviään oli ison vapaaehtoisjoukon ja kahden järjestön upea näyttö vapaaehtoistyön voimasta. Nelipäiväinen tapahtuma  keräsi ennätykselliset 250 joukkuetta, joissa pelasi noin 3500 lasta ja nuorta. Minulla oli ilo vierailla myös Tampereen Sisun järjestämällä lasten ja nuorten leirillä Toninveräjässä. Leirille osallistui 47 lasta ja nuorta, joista vapaaehtoisten joukko huolehti aamusta iltaan viikon ajan; laittoi ruoat ja järjesti monenlaista ohjelmaa.  Jatkossa toivottavasti kansalaispostin määrä lisääntyy, koska kaupungin sivuille on nyt tehty apulaispormestareille omat sivut ja palautelaatikko.

Kaupungintalon pitkät käytävät ovat olleet  hiljaisia virkamiehistä lomaillessa. Sähköpostin määräkin väheni heinäkuussa niin että vanhoja posteja on saanut käytyä läpi ja tarpeettomia siivottua pois. Vaikka yritänkin tunnollisesti vastata minulle lähetettyihin viesteihin löytyi sähköpostistani  uudempien viestien alle unohdettuja viestejäkin.  Tuntuu tosi nololta vastailla viikkojen, jopa kuukausien vanhoihin viesteihin, mutta joskus niitä vaan jää roikkumaan vaikka kuinka yrittää joka päivä sähköpostinsa käydä läpi.  

Koska heinäkuussa ei ole ollut iltakokouksia on jäänyt aikaa osallistua moniin Tampereen hienoista kesätapahtumista. Sunnuntaina osallistuin koko päivän kestävään ja koko perheille tarkoitettuun PispalaFolk-tapahtumaan. Aurinko porotti täydeltä taivaalta, lapset juoksentelivat ruohikolla, aikuiset makoilivat  ja kuuntelivat musiikkia. Taustalla siinteli Pyhäjärvi. Ei tarvittu kaljatelttaa eikä markkinakrääsää viihdykkeeksi. Pispala on itsessään jo niin ainutlaatuinen.  

Tampereen keskustassa on miltei koko kesän ollut menossa joku festivaali. Tammerkosken sillalla, Tammerfest, kukkaisviikko. Meneillään on Tampereen 39.teatterikesä., jonka pääohjelmistossa on viikon aikana yli 50 teatteriesitystä. Pääohjelmiston lisäksi on katuteatteria, joka iltainen ohjelmisto teatteriteltassa. Tampere on hieno kesäkaupunki, ei täältä tarvitse kesällä lähteä minnekään

 

 

 

.

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

Anna palautetta

lähettäjä

sähköposti

otsikko

viestisi

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!