Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään ja kaikki lapset ovat tasa-arvoisia. Sopimuksen lupaus ei toteudu edes Suomessa. Pienituloisuus ja lapsiperheiden sekä nuorten köyhyys ovat lisääntyneet. Köyhyys aiheuttaa osattomuutta niin lapsille kuin vanhemmillekin. Arjesta selviytyminen tuottaa jatkuvaa huolta joka ei voi olla heijastumatta lapsiin ja nuoriin. Parasta lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyä onkin perheiden köyhyyden ja työttömyyden vähentäminen, mutta vanhemmuuteen tarvitaan myös muuta tukea. Vaikeuksiin joutuneiden perheiden tukeminen pitää olla palveluiden tärkeysjärjestyksen kärjessä. Erityisesti nuorten perheiden elämään kasaantuu paljon asumiseen, työhön ja toimeentuloon liittyviä ongelmia eivätkä jatkuvien rahahuolien uuvuttamat vanhemmat aina jaksa keskittyä perhe-elämään niin paljon, kuin lapset toivoisivat. Siksi köyhyys on riski lapsen ja nuoren kasvulle ja hyvinvoinnille. Köyhyys aiheuttaa myös häpeää sekä monenlaisia ulkopuolisuuden ja osattomuuden tunteita. Kun lapsen kotoaan saamat taloudelliset eväät ovat niukat, jatkuu lapsena koettu köyhyys helposti vielä aikuisuudessakin.

Lapsiperheiden ja vanhemmuuden oikea-aikainen tukeminen on keskeistä, koska lapsuus ja nuoruus eivät odota. Laiminlyöntejä on vaikea korjata jälkikäteen. Lasten ja nuorten kohdalla syrjäytymisen ehkäisy on huolehtimista elämän perusasioista; turvallisesta lapsuudesta,  hyvinvoinnista, koulutuksesta ja osallistavista harrastuksista. Lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä tärkeää on tulla hyväksytyksi omana itsenään. Ruotsalaisten tutkimusten mukaan erilaisuuden vuoksi kiusatuksi tuleminen ja sen johdosta syrjäytyminen alkaa usein jo päiväkodissa. Päiväkodin ja koulun aikuisilla onkin äärimmäisen tärkeä rooli ja vastuu huolehtia siitä että myös ns.haastavat lapset otetaan mukaan eikä ketään kiusata tai syrjitä.

Nuorten kohdalla on erityisen tärkeää turvata koulutukseen ja työelämään pääsy, helpottaa työttömien työn vastaanottamista sekä vähentää ylisukupolvista toimeentulotukiasiakkuutta. Joka kymmenes alle 25-vuotias nuori on koulutuksen ulkopuolella. Koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten vanhemmista noin puolet on itsekin ulkopuolisia tai työttömiä. Vuonna 2010 syrjäytyneitä 15-29 -vuotiaita nuoria oli yhteensä noin 51 300 (EVA-analyysi 19/12). Tämä on noin viisi prosenttia kaikis­ta tämänikäisistä nuorista. Pysyvästi syrjäytyminen koskee joka kolmatta. Näin ei voi jatkua. Jokaisella pitää olla oikeus ja mahdollisuus osallisuuteen,  kohtuulliseen toimeentuloon ja turvalliseen elämään. Siitä huolehtiminen täytyy olla myös tulevan valtuuston ykkösasioita.

 

 


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!