”KENTÄLLE LIIKETTÄ JA OMA PELI KUNTOON ”

 Valtuustotyöskentely on joskus tai ehkäpä pitää sanoa että useimmiten kummallista retoriikkaa. Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli viime kokouksessaan edellisen vuoden tilinpäätöstä. Keskustelu rönsyili kaiken maan ja taivaanväliin mahtuvan ympärillä. Useat valtuutetut käyttivät tiukkoja puheenvuoroja siitä kuinka valtuustolle on palautettava sille kuuluva valta. Tilinpäätöksen jälkeen käsiteltiin tulevan suoden vuositavoitteita. Vajaa kuukausi aiemmin oli pidetty valtuuston talousarvioseminaari, jossa valtuutetuille esiteltiin lautakuntien linjaamat vuositavoitteet.

Aiemmasta poiketen valtuusto ei jakaantunutkaan seminaarissa tunniksi tai pariksi pienryhmiin  työstämään lopullisia vuositavoitteita vaan valtuustoryhmille annettiin kerrankin kunnolla mahdollisuus paneutua asiaan. Ryhmille annettiin nääs kotiläksyksi käydä tavoitteita läpi, lisätä tai poistaa niitä ja työstää myös valtuustoryhmien kesken yhteistä näkemystä vuositavoitteista.

Valtuustoryhmämme käytti vuositavoitteiden käsittelyyn yhden seminaari-illan, jonka jälkeen ryhmämme puheenjohtaja esitti mm. Kokoomukselle ja Demareille yhteistä keskustelua vuositavoitteista, mutta kumpikaan ryhmä ei nähnyt ehdotettua  keskustelua tarpeelliseksi.

Perin erikoista oli se että esittäessämme ryhmämme pohdinnan tuloksena syntyneitä korjaus- ja lisäysesityksiä valtuuston kokouksessa saimme kritiikkiä siitä että valtuuston tasolla esitämme muutoksia vuositavoitteisiin. Meille huudeltiin, että kaupungin talous ei kestä esityksiämme, vaikka esityksemme koskivat lähinnä mittareita ja painotuksia vuositavoitteisiin. Suurin osa esityksistämme ei olisi lisännyt kustannuksia, mutta olisi ohjannut toimintaan erilaisia painopisteitä. Kokoomus myönsi että ei ollut ymmärtänyt annettua tehtävää oikein. Demarit antoivat ymmärtää ettei vuositavoitteita pidä mennä valtuustossa rukkaamaan. Hei haloo, missä vaiheessa valtuusto sitten oikein ottaa valtikan käteensä ja kertoo miten toimintaa pitäisi painottaa. Kun pysyimme ehdotuksissamme muutkin ryhmät innostuivat esittämään omiaan. ilmeisesti suht valmistelematta. Kokouksesta tuli sekava sirkus, mutta esityksemme menivät läpi talousarviovalmistelussa ohjeellisesti huomioonotettavina.

Tampereen poliittinen toimintakulttuuri on tällä hetkellä hankala. XL- rintama  touhuaa itsekseen, demarit ovat edelleen tyrmistyneitä parin vuoden takaisesta aseveliakselin murtumisesta eivätkä keskustele kenenkään kanssa etukäteen mistään asiasta, mutta odottavat että Vasemmistoliitto kannattaa kaikkia heidän esityksiään aina ja ehdoitta vaikka niistä ei juuri koskaan puhuta mitään etukäteen. Jos VAS   ei kannata tulee käytävän yli palautetta rankimman mukaan. Viimeksi valtuuston kokouksessa Demarien puheenjohtaja perui vaivoin ja lopulta sovituksi saadun yhteistyöpalaverin, koska emme kylmiltään kannattaneet heidän esitystään ja hyväksyimme XL:n kompromissiehdotuksen, jolla saimme esityksemme talousarvion jatkovalmistelussa huomioitavaksi.

Tässä tilanteessa pitää sanoa niin kuin kapteenit kiekkokentillä tapaavat tokaista. Ensi arvoisen tärkeää on  nyt pitää oma peli kasassa ja saada liikettä kentälle. Kun joukkue puhaltaa yhteen hiileen ja  yrittää parhaansa reilusti ja rehellisesti ei lopputulos voi olla huono.

 


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!