Ei se nyt ihan niin ole Iisakki !

(Tamperelainen 24.10.2007)

 

Iisakki Niemisen mielestä lapsiperheet muuttavat Tampereelta ensimmäisen lapsen saatuaan, koska Tampere ei ole lapsiystävällinen kaupunki. Iisakin on hyvä tietää, että kuluvana syksynä päivähotoitopaikkaa haki yli 300 lasta enemmän kuin viime vuonna. Päivähoitohakemusten määrä on kasvanut tasaista tahtia viime vuosina. Jopa niin ettei päivähoitopaikkojen osalta ole ollut mahdollista toteuttaa tavoitteenamme ollutta lähipalveluperiaatetta läheskään kaikkien kohdalla. Tyhjillään olleita tiloja on otettu ja otetaan uudelleen käyttöön .Järvensivulla vihittiin muutama viikko sitten käyttöön myös uudet hienot päiväkotitilat. Päivähoitotilanne elää koko ajan, mutta voin kokemuksesta kertoa että niin elää Pirkkalankin puolella.

Iisakin luettelemista lapsiystävällisyysindikaattoreista todettakoon, että lasten- ja nuorten palvelujen lautakunnan budjettiesitykseen sisältyy kotihoidon tuen korotus ja aikomus kuntalisän käyttöönotosta vuonna 2009.

Ja tässä listaa Iisakin kolumnissaan unohtamia lapsiasioista:

Tampere on ollut edelläkävijä lasten ja nuorten osallistumisen edistäjänä. Lastenparlamentti aloitti toimintansa vuonna 2001 ensimmäisenä Suomessa. Vuonna 2003 aloitti lapsiasiamies, edelleen muuten ainoa kunnallinen Suomessa. Meillä toimii nuorisofoorumi ja lisäksi vuosittain on lasten ja nuorten aluefoorumi. Aluefoorumissa eri koulujen valitsemat edustajat työstävät heille tärkeitä asioita. Tuotokset listataan huolellisesti eteenpäin vietäväksi. Jo useiden vuosien ajan nuorisofoorumi on valinnut edustajansa nuorten kannalta keskeisten lautakuntien kokouksiin. Siinäkin olemme olleet edelläkävijöitä.

Moniammatillisen hyvinvointineuvolan toimintamalli on kehitetty Tampereella tukemaan vanhemmuutta ja lapsiperheiden arkea. Valtuusto on sitoutunut mallin laajentamiseen. Samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna Tampere on satsannut perhetyöhön eniten resursseja. Perheneuvolaan saatu lisättiin perheneuvolaan työntekijöitä. Päiväperhon laajennus valmistui nyt syksyllä ja sen täysimääräinen käyttöönotto tarkoittaa ensivuoden budjetissa 700 000 käyttömenojen osalta.

Lapsiperheiden palveluksi voidaan laskea myös koululaisten taidekaaritoiminta, jonka piirissä on jo n.8000 koululaista. Valtuusto on päättänyt. että vuoteen 2011 kaikki perusopetuksessa olevat ovat mukana. Ja edelleen tähän kategoriaan lasken myös kuudella koululla käynnistetyn Harrastava iltapäivä-toiminnan, joka sai välittömästi suuren suosion. Sitäkin on tarkoitus laajentaa.

Loppukeväästä valtuusto hyväksyi varsin kattavan lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman ja päätti sen yhteydessä että kaikessa päätöksenteossa otetaan huomioon lapsinäkökulma. Parasta aikaa lapsiasiamies laatii lapsinäkökulman huomioonottamiselle ohjeistusta. Iisakin on hyvä tietää, että parasta aikaa valtakunnassa on ollut lausuntokierroksella ministeriön suositus lapsi- ja nuorisopoliittisen ohjelman laatimiseksi kunnissa eli tässäkin Tampere on ollut edelläkävijä.

Ja edellä olevaan listaan pitää liittää ilmaiset matkat liikennelaitoksen busseissa lastenvaunujen kanssa matkustaville.

Ja vielä lopuksi: Kaupunginvaltuuston hyväksymässä strategiassa lasten ja lapsiperheiden hyvinvointi on yksi keskeisimmistä tavoitteista.Ja se näkyy vuoden 2008 budjetissakin hyvin monella tavalla.

Tampere on ensi vuoden ajan Unicefin kaupunkikumppani. Kumppanuusvuoden aikana lasten hyvinvointi ja globaali vastuu siitä on varmasti monella tavalla esillä niin puheissa kuin teoissakin. Kaikesta edellä luetellusta hyvistä asioista huolimatta pitää muistaa, että lapsiperheiden köyhyys on tämän päivän todellinen ongelma, joka ei muutu kuntarajoja ylittämällä eikä tonttipolitiikalla.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!