Tampere on Unicefin kaupunkikumppani 2008

Tampere on Unicefin kaupunkikumppani vuonna 2008. Kaupunkikumppanitoiminta on alun perin Saksasta liikkeelle lähtenyt eurooppalainen tapa edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumista niin meillä kuin muuallakin. Tampere on järjestyksessä kymmenes suomalainen kaupunkikumppani. Meillä ensimmäisenä mukaan lähti Kotka. Viime vuoden kaupunkikumppani oli Lappeenranta.

 

Kaupunkikumppanuuteen liittyy lapsen oikeuksien edistämisen ohella myös varain kerääminen sekä Unicefin normaaleihin yuotuisiin kohteisiin että myös kaupunkikumppanin nimeämään omaan nimikkokohteeseen. Tampereen nimikkokohde on Tansania ja siellä erityisesti lasten koulunkäynti. Tansaniassa on 1,5 miljoonaa lasta jotka ovat joutuneet keskeyttämään koulunkäyntinsä tai eivät sitä koskaan ole päässeet alkamaankaan. Siellä on talouksia joissa ei ole yhtään aikuista molempien vanhempien kuoltua Aidsiin ja vanhempien lasten huolehtiessa pienemmistään.

 

Tampere on syksyn mittaan valmistautunut kumppanivuoteensa nimeämällä kummiryhmän, johon kuuluu monen alan vaikuttajia ja näkyviä toimijoita. Kummiryhmää johtaa pormestari. Allekirjoittaneen johdettavana on kumppanivuoden ohjausryhmä ja operatiivinen toiminta. Syksyn mittaan on mukaan haastettu kaikkia yksittäisiä kaupunkilaisia ja eri yhteisöjä. Kaikki mukaan pyydetyt ovat ottaneet haasteen vastaan ja ryhtyneet miettimään heille ominta tapaa vaikuttaa vuoden onnistumiseen. Vuodesta on tulossa todella hieno; hyvin monenlaisia tapahtumia on jo lyöty lukkoon. Uskon että lapsille ja perheille suunnattujen tapahtumien kautta tällä vuodella on kumppanuusvuotta pitemmät vaikutukset lasten ja lapsiperheiden elämään. Yhteisen haasteen ympärillä touhuaminen rakentaa myös pysyviä yhteisiä toimintamalleja ia, joilla edistetään lasten ja nuorten hyvinvointia myös tulevaisuudessa. Tulossa on mm.lasten kulttuuri- ja konserttitapahtumia, urheilukilpailuja ja Unicef-kävelyä, mutta myös julkista keskustelua lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin vaikuttavista seikoista.

 

Aiemmissa kumppanikaupungeissa suuren suosion on saavuttanut Anna ja Toivo nukkien ompeleminen 20 euron hinnalla adoptoitavaksi. Myös Tampereella käsityökoulu on luvannut vetää nukkekursseja läpi kumppanuusvuoden niin että kaikki halukkaat niille pääsevät mukaan. Nukketalkoot ovatkin innostaneet työporukoita joukolla "ompeluseuroihin" mukaan. Voi vain kuvitella kuinka hauskaa yhteinen nukkejen tekeminen on ja samalla siihen liittyvällä varojen keruulla saadaan tehtyä jotain hyödyllistä ja tärkeää niille, jotka sitä kipeästi tarvitsevat .

 

Tampereella koko kaupunki on nyt haastettu osallistumaan kukin omannäköisellään ja kokoisellaan osuudella haasteeseen. Kaupunki tuoda tietoisuuteen myös aineettomien lahjojen mahdollisuutta. Mm. Unicefin kotisivuilta löytyy ohjeet siitä kuinka pitää toimia jos haluaa antaa konkreettisten lahjojen sijasta asiakirjan, jolla ilmoitetaan että lahjan sijasta on hankittu vaikkapa vuohi tansanialaiselle perheelle. Tai muutamalla eurolla saa mm. malariaverkon tai rokotusohjelman. Yksistään Tansaniassa kuolee 200 lasta päivittäin malariaan.

 

Tuntuu hienolta että saan tässä tehtävässäni johtaa Tampereen Unicef-kumppanuusvuotta. Yksi tärkeä asia, jonka vuoksi aikanaan olen tullut Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n toimintaan mukaan oli ohjelmassa vahvasti ollut kansainvälinen solidaarisuus. On mahtavaa olla mukana projektissa, jonka tuloksena vähimmillään pitäisi saada kasaan reilusti yli 200.000 euroa. Vuosi on lähtenyt niin vauhdilla liikkeelle ettei ole mitään syytä epäillä etteikö euro per asukas tavoite reilusti toteutuisi. Ja samalla eri toimijat yhdessä edistävät lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumista niin meillä kuin muuallakin.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!