TAMPEREEN JULISTUS

(Kolumni Kansan Uutisissa 23.10.2007)

Sain vastaanottaa Tampereen julistuksen keskiviikkona 17.10. Julistus oli työstetty VATES-säätiön ja Silta-Valmennusyhdistyksen kaksipäiväisessä seminaarissa. Se on toimitettu myös mm. kansanedustajille. Seminaarin teemana oli Ratkaisuja työvoimapulaan- Pirkanmaalainen näkökulma sosiaalisen työllistämisen kehittämistarpeisiin. Seminaariin osallistujat olivat työllistämisen ja kuntoutuksen asiantuntijoita.

 Julistuksen johdannossa todetaan että Suomessa on kymmeniä tuhansia työmarkkinoiden ulkopuolella olevia tai ammatillisesta koulutuksesta pudonneita mm. vammaisia, osatyökykyisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja nuoria henkilöitä, joille järjestelmämme ei tarjoa mahdollisuutta palata tai päästä haluamaansa työhön tai koulutukseen. Syyksi tähän seminaarin osanottajat näkivät tietämättömyydestä johtuvat asenteet ihmisten kykyjä ja osaamista kohtaan. Tampereen julistuksen 54 allekirjoittajaa näyttää esimerkkiä sitoutumalla itse omassa työssään purkamaan ennakkoluuloja, edistämään yhdenvertaisia käytäntöjä ja ihmisten tasa-arvoista kohtelua.

 Julistuksen ensimmäisessä kohdassa vaaditaan poliitikoilta ja julkiselta vallalta kaikille ammatillista koulutusta tarvitseville todellinen mahdollisuutta siihen.  

Toisessa kohdassa todetaan, että vammaiset, osatyökykyiset ja heikossa työmarkkina-asemassa olevat on nähtävä kehittyvänä ja tarpeellisena työvoimana eikä pelkästään työllistämistoimenpiteiden kohteina. Kohdassa kolme kiinnitetään huomiota sosiaalisiin yrityksiin. Niitä vaaditaan kattavasti eri puolille Suomea, jotta ne voivat olla mahdollisuus kaikille ja sosiaalisen vastuun sekä moninaisuuden esimerkkinä. Tähän liittyvänä yhtenä toimenpiteenä esitetään yrittäjä- ja työmarkkinajärjestöjen, viranomaisten ja kolmannen sektorin välisen vuorovaikutuksen lisäämistä.

Tampereen julistuksen neljännessä ”artiklassa” vaaditaan ammatilliseen koulutukseen ja erityisopetukseen lisää erilaisia toimintamalleja, joissa voidaan ottaa nykyistä paremmin huomioon opiskelijoiden yksilölliset erityistarpeet. Huolenaiheena on varhaisen puuttumisen resurssointi ja koulupudokkaiden ohjaus sekä  oppiminen ja valmennus oppilaitosten ulkopuolella. Ammatillisiin oppilaitoksiin esitetään työhönvalmentajia, jotka voisivat tarjota tukea ja ohjausta myös työnantajille.

 Julistusta vastaanottaessani aprikoimme luovuttajien kanssa yhdessä muuttaako lisääntyvä monikulttuurisuus työelämääkin joustavammaksi. Ehkä viimeistään ja vasta työvoimapulan aiheuttaman pakon edessä ennakkoluulot purkautuvat vähitellen. Itse olen kolmattakymmentä vuotta rekrytoinut porukkaa töihin. Koulutetun ammattihenkilöstön ohella joukkoon on mahtunut myös paljon pitkäaikaistyöttömiä tukityöllistettyjä. Olen nähnyt lukuisia kertoja mitä asiallinen kohtelu ja kunnollinen perehdyttäminen tekee ihmisen lyttyyn lyödylle itsetunnolle. Mitä paremmin ihminen otetaan työyhteisössä vastaan sitä enemmän siitä on hyötyä molemmille osapuolille.

 Joissakin maissa valtio tukee työantajia, jotka työllistävät vajaakuntoisia. Meilläkin olisi syytä tarkistaa yhteiskuntavastuun tasoa näissä asioissa. Myös pitkäaikaistyöttömien polkua työelämään pitäisi tukea huomattavasti tehokkaammin. Liian moni pitkäaikaistyötön on kertonut että heidät on  unohdettu kaiken ulkopuolelle ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Ja kun aikansa on kaiken ulkopuolella ei enää omin voimin jaksa olla tyrkyllä mihinkään. Tampereen julistuksen tärkeä viesti tähän on. että kuntoutus- ja työllistämisjärjestelmän käytäntönä tulee olla jokaisen oikeus työelämään saakka ulottuviin palveluihin ja omien kykyjensä mukaiseen toimintaan 


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!