HERÄTYS, JOTAIN ON JO TEHTÄVÄ !

(Kolumni KU 19.9.2007)

Joitakin vuosia sitten ainoilla kahdella tai kolmella Tehy-lehdessä olleella työpaikkailmoituksella haettiin koulutettuja hoitajia Norjaan ja Englantiin, Saudeihinkin. Ilmoituksissa luvattiin yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Isoimmissa kaupungeissa pidettiin rekrytointitilaisuuksia. Skannasin nuo ilmoitukset jonkun puheenvuoroni tueksi ja yritin omalta osaltani herätellä tajuamaan kuinka pielessä silloinen politiikka oli. Suomalaisella yhteiskunnalla oli varaa ajaa hyvin kouluttamansa hoitajat  leivän perässä muille maille. Niinä aikoina ammattiliiton yksi tavoite  kohtuullisen palkkavaatimuksen rinnalla oli saada lisää käsiä vastuulliseen ja raskaaseen työhön. Vaan eipä kiinnostanut työnantajapuolta.  

Kahdessa –kolmessa vuodessa tilanne on kääntynyt juuri sellaiseksi kuin vähänkään asiaa pohtineet tiesivät sen kääntyvän. Mm. elokuun Tehy –lehden 82 sivusta 22 sivua oli työpaikkailmoituksia, joista  kotimaahan varmaan 99%. Vakanssien määrää en jaksanut laskea, mutta jo HUS:n ilmoituksessa oli haettavana 184 vakanssia. Haku näyttää päättyneen elokuun lopussa. En tiedä oliko hakijoita. Tampereella ja Tampereen seutukunnalla varsinkin sijaisuuksiin on ollut jo todella vaikea saada koulutettua henkilöstöä.  Vakituisiin vakansseihinkaan ei tungosta tunnu olevan.

 Nyt isoista kaupungeista tehdään toiviomatkoja niihin maihin, joihin koulutettu henkilöstö vielä joitakin vuosia sitten joutui lähtemään. Hyvä jos takaisin houkuttelu tuottaa tulosta, mutta suhtaudun kyllä tällä kohtaa paluumuuttajien virtaan varsin skeptisesti. Käsitykseni mukaan palkkataso esim. Pohjoismaissa on toista luokka kuin meillä ja kaikkien tilastojen mukaan henkilöstömitoituksissakin Suomi jää jumbosijoille. Monet ovat asettuneet uuteen kotimaahan ja perustaneet sinne perheen. Heidän ei enää ole helppo palata takaisin.

 Uskon, että lopultakin aletaan tajuta miten pieleen muutaman vuoden takainen politiikka on mennyt. Hätä on jo nyt suuri, mutta se ei taida olla vielä mitään sen rinnalla mitä se on suurten ikäluokkien eläköityessä. Esimerkiksi Tampereen kaupungin noin 16 000:sta viranhaltijasta ja työntekijästä jää muutaman vuoden sisällä vanhuuseläkkeelle yli 8000 henkilöä. Suurin henkilöstöryhmä on sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Kilpailu työntekijöistä kiristyy eri alojen kesken. Myös kuntien välinen kilpailu on alkanut. Vuosittain eläkkeelle poistuu 10.000 työntekijää enemmän kuin työmarkkinoille tulee uutta väkeä. Ja yksistään vanhusten huollon kasvaviin tarpeisiin tarvittaisiin tuhansia uusia hoitajia.

 Koulutukseen hakeutumiseen vaikuttaa varmasti jatkossa yhä enemmän myös se millaisen kuva alan vetovoimaisuudesta julkisen keskustelun kautta annetaan. Tai minkälainen työnantajaimago kullakin kunnalla on. Muistelen, että 90-luvun taitteessa juuri laman kynnyksellä  Tampereen yliopiston työelämätutkimuslaitos käynnisteli laajaa tutkimusta kuntatyöstä. Tavoitteena oli kait löytää ongelmakohdat ja parantaa vetovoimaisuutta. Arvatenkin lama muutti tutkimusasetelmia kun ongelmaksi tulikin kunnan työntekijöiden radikaali vähentäminen.

 Tänä päivänä voi miettiä, minkä vaikutuksen tulevaisuuden ammattia suunnitteleviin tekee  vastuullinen, raskas, aliarvostettu ja huonosti palkattu kolmivuorotyö. Nyt on viimeiset hetket tehdä asialle jotakin. Eduskuntavaaleissa hoitohenkilökuntaa höynäytettiin tyhjillä palkkalupauksilla. Se on niin ala-arvoista ja nöyryyttävää ettei sitä pidä hevillä unohtaa. Koska kaikki näyttää kuitenkin jäävän kuntien maksettavaksi kannattaa ensi vuoden kunnallisvaaleissa muistaa eduskuntavaalien tyhjän lupaajat  ja katsoa tarkemmin ketkä oikeasti ovat valmiita muuhunkin kuin naisten narraamiseen.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!