PORMESTARIMALLI KO EI KIINNOSTA ?

(julkaistu Kansa Uutisissa 10.7.07)

  Kuntaliiton kotisivuilla on lehdistötiedote, joka on otsikoitu ”Pormestarimalli ei kiinnosta kuntia”. Asiaa koskevaa Kuntaliiton tutkimusta ovat referoineet ainakin Kansan Uutiset ja Hesari. Tutkimuksessa ja sen referoinnissakin monet asiat jäivät ihmetyttämään. Ensinnäkin tuntuu oudolta että vaikka pormestarimallissa on kysymys toistaiseksi voimassa olevasta virkamiesjohtamisesta siirtyminen vaalikaudeksi valittuun luottamushenkilöjohtamiseen Kuntaliitto kysyi mielipidettä johtavilta viranhaltijoilta kuten hallintojohtajilta, kehitysjohtajilta ja kunnansihteereiltä. Luonnollisempaa olisi ollut kysyä poliittisilta päättäjiltä. Uusi hallintomallihan muuttaa johtavien virkamiesten roolia.

 Kuntaliiton tiedotteessa kerrotaan, että kuntia kiinnostavat muunlaiset  johtamisjärjestelmien kuten palveluiden järjestämisen ja johtamisen sekä kunnan poliittishallinnollisen järjestelmän ? kehittämistä koskevat muutokset enemmän. Mielenkiintoinen oli myös kysymys / johtavien viranhaltijoiden vastaukset suorasta kansanvaalista, koska uudistettukaan Kuntalaki ei mahdollista suoraa kansan vaalia. Siinä asiassa Hesarikaan ei näytä olevan ajan tasalla kirjoittaessaan ”On vahinko, että yksikään kunta ei uskalla kokeilla suoralla kansanvaalilla valittavaa pormestaria”.  Hesari spekuloi että kansalta saatu valtakirja tarkoittaisi, että pormestari olisi ammattijohtajaa tiukemmin poliittisessa vastuussa äänestäjilleen ja samalla käyttäisi kunnassa ylintä poliittista ja hallinnollista valtaa.  

Tampereen pormestari ja apulaispormestarit ovat  kunnallisvaaleissa saaneet kansalta valtakirjan valtuustoon. Kansan valitsema valtuusto on heidät valinnut em. tehtäviin. Valtuusto on edelleen kuntalainkin mukaan ylin poliittista valtaa käyttävä elin.  Pormestarin ja apulaispormestareiden tulee nauttia valtuuston luottamusta. Jos näin ei ole voi valtuusto yksinkertaisella enemmistöllä erottaa heidät tehtävästään, mutta kansalta saadun valtuustopaikkansa he säilyttävät kauden loppuun. Pidän jatkossakin tärkeänä sitä, että valtuustolla on ylin päätösvalta ja että päätoimisten luottamushenkilöiden tulee nauttia vaaleilla valitun valtuuston luottamusta. Valtuustossa on edustettuna kuntalaisten äänestämät erilaiset näkemykset, jotka viimekädessä antavat yhteiset puitteet tavoitteille ja toiminnalle. Pormestarin ja apulaispormestareiden tulee ottaa ne huomioon omassa tehtävässään.

 Jos pormestari valittaisiin suoralla vaalilla saattaisi pormestarin ja valtuuston toimivaltakysymyksistä tulla ongelma. Valtuusto tekee päätöksiä kollegiona, kansalta suoraan valtakirjansa saanut pormestari olisi yhden henkilön orgaani, jolla ei olisi valtuustolle sellaista tilivelvollisuutta tekemisistään kuin nykyisen lain sallimassa mallissa on. Ja kansan valitseman voi vain kansa erottaa vaikka valtuuston ja pormestarin sukset olisivat ristissä.

 Pormestarimallista tai luottamushenkilöjohtamisesta todettakoon, että Suomi on Länsi-Euroopan maista viimeinen, jossa se nyt Tampereella on otettu käyttöön 2007 alusta. Eri puolilla Länsi-Eurooppaa mallit poikkeavat toisistaan, mutta takana on aina joko välillinen tai suora vaaleissa saatu määräaikainen valtakirja. Kansainvälisessä vertailussa on lukuisat kerrat todettu Suomessa vallitseva demokratiavaje ja vaaleista riippumaton virkamiesvalta. Sen on puheissaan monta kertaa todennut myös Euroopan alueidenkomitean näkövinkkelistä asioita tarkastellut Pirkkalan kunnanjohtaja Risto Koivisto, joka on viemässä Pirkkalan kuntaa seuraavien vaalien jälkeen luottamushenkilöjohtoiseksi.

 Puolen vuoden kokemuksella voin todeta, että on ihan toista olla mukana asioiden valmistelun alkumetreistä saakka kuin valtuustossa saada valmis esityslista eteensä. Uskon että pitkäaikaisena valtuutettuna ja monet vaalit läpikäyneenä kykenen kollegoitteni kanssa tuomaan asioiden valmisteluun virkamiesten asiantuntemuksen rinnalle kansalaisten ja muiden valtuutettujen näkemyksen tärkeistä asioista.  Ja niin taitavat uskoa Tamperelaisetkin, joiden yhteydenotoista ja delegaatioista on tullut tärkeä osa arkipäivää.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!