IHANKO PIHALLA ?

IHANKO PIHALLA ? (Kolumni Kansan Uutisissa 5.6.2007)

 

Tampereella vietettiin toista kertaa valtakunnallista työpajanuorten taide- ja kulttuuritapahtumaa, jossa nuorten ääni tuotiin esiin kuvan, äänen ja yhdessä tekemisen keinoin. Tapahtuman nimi oli IHANKO PIHALLA? Tapahtumassa oli upea ja monipuolinen ohjelma, jota olivat tehneet erityisesti taidepajatoiminnassa mukana olleet nuoret.

 

Eka päivän paneelikeskustelussa pohdiskeltiin mm. kuka oikeastaan on ihan pihalla – työttömät nuoret vaiko heitä metsästävät viranomaiset. Nuoret kertoivat pajatoiminnasn merkityksestä oman elämän haltuun saamisessa. Panelistit todistivat omilla kertomuksillaan koskettavasti kuinka pajatoiminta oli se käänne, joka on nostanut takaisin elämään täysin sivuraiteilta. Pajatoiminnan kautta on tullut itseluottamusta, mielekästä tekemistä ja kavereita. Pajatoiminta on tuonut vuorokausirytmin ja lopettanut tyhjänpäiväisen ja itsetuhoisen urpoilun , oli erään panelistin kommentti. Toinen totesi että olisi varmaan jo haudassa jos kuukauden ainoa ulkopuolinen kontakti olisi edelleen mielenterveystoimiston vastaanotto kerran kuukaudessa. Kolmas kysyi varsin aiheellisesti eikö kannattaisi panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan, eikö kannattaisi tehdä jotain ennen kuin ihmiset ovat ihan pihalla ja syrjäytyneet. Niinpä!

 

Tapahtumassa käyty keskustelu ja tarinat nuorten vaikeista elämäntilanteista oli konstailematonta ja suoraa puhetta. Keskusteluun liittynyt vahva viesti oli: taidetyöpajatoiminta on tärkeää, määräaika pajajaksolle on usein aivan liian lyhyt ja pajojen toimintarahat onnettomat. Ongelmaksi todettiin myös pajajakson jälkeinen elämä. Työpajalla hyvin alkuun lähteneelle polulle ei yleensä ole mitään jatkoa. Opitut taidot pitäisi huomioida jatkossa joko työpaikka- tai koulutuspaikkajärjestelyissä.

 

Laajasta kutsuvieraslistasta huolimatta paikalla ollut aikuisporukka koostui allekirjoittaneen lisäksi lähes täysin pajatoiminnan työntekijöistä. Nuoret kaipailivat mm. Kelan ja työvoimatoimiston palvelukeskuksen edustajia. Koko työpajatoiminta on monelle edelleen kovin vierasta vaikka toiminnalla on jo pitkät perinteet ja sen merkitys on kiistaton esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyssä ja mielenterveysongelmaisten kuntoutumisessa. Tässä asiassa on omalla kotikaupungillanikin parantamisen varaa.

 

Suomessa on ollut työpajatoimintaa jo liki 30 vuotta. Valtakunnallisen työpajayhdistyksen nettisivuilla olevan määritelmän mukaan "työpaja on yhteisö, jossa työnteon ja siihen liittyvien valmennus- ja ohjauspalvelujen avulla pyritään parantamaan yksilön arjenhallintaa ja valmiuksia hakeutua koulutukseen tai työhön." Suomessa on noin 250 kuntien, säätiöiden sekä erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen ylläpitämää työpajaa, joissa on vuosittain 10 000- 20 000 valmentautujaa. Pajoissa työskentelee noin 800 työpajavalmentajaa. Suurimpana rahoittajana ovat Suomen kunnat. Nuorten työpajatoimintaan käytetään n. 80 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Vanhasen hallitusohjelmassa luvataan lisätä työpajapaikkoja ja rahoittaa niitä todellisen tarpeen mukaan. Toivottavasti se merkitsee nykyistä laajempaa ymmärrystä asialle, koska pajatoiminta tavoittaa edelleenkin vain osan niistä nuorista, jotka saisivat toiminnasta kipeästi kaipaamansa yksilöllisen tuen päästäkseen elämäänsä takaisin kiinni. Myös maaherra Rauno Saari otti työpajatoiminnan puheeksi vieraillessaan Tampereella toukokuun lopulla. Hän peräänkuulutti laajempaa alueellista yhteistyötä, jolla pajoihin saataisiin entistä monipuolisempaa toimintaa.

Nähtäväksi jää pitääkö työpajanuorten taide- ja kulttuuritapahtuma ensivuonnakin järjestää teemalla Ihanko pihalla vai saadaanko entistä useampi nuori pihalta pois.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!