KUKKAPENKKI KOUKKUNIEMEEN

Vuonna 1886 toimintansa aloittanut Koukkuniemen vanhainkoti Tampereella vietti  mukavan juhlan nuorten lahjoittaessa kymmenittäin hienoja maalauksia asukkaiden ja henkilökunnan iloksi.

Koukkuniemen rakennuksia yhdistää kilometrin pituinen maanalainen yhdyskäytävä. Sitä pitkin siirrytään rakennuksesta toiseen ja sitä pitkin tapahtuu monenlaista huoltoliikennettä. Ensimmäiset osuudet käytävästä rakennettiin jo 50-luvulla. Pari vuotta sitten ryhdyttiin pohtimaan tylsän, harmaatiilisen käytävän elävöittämistä. Koukkuniemi pyysi ideoita mm. Nykytaiteen museolta, joka haastoi eri instansseja ideoimaan muutosta.

Sara Hildenin kuvataideakatemia otti haasteen vastaan tosissaan. Viimeisen kahden vuoden aikana 11- 14 vuotiaat nuoret  ovat työstäneet kukka- ja eläinaiheita normaalin taideopetuksen lomassa. Tuloksena on kymmeniä uskomattoman hienoja teoksia, jotka  juhlallisin menoin lahjoitettiin Koukkuniemen asukkaiden ja henkilöstön iloksi. Teokset tuovat eloa maanalaisiin käytäviin ja samalla ne tuovat sinne maamerkkejä, jotka helpottavat hahmottamaan mistä käytävästä on kysymys.

Minua kosketti suunnattomasti se, miten nuoret taiteilijat olivat paneutuneet työhönsä. Jokaisesta työstä näki, että aihetta oli tutkittu. Jokaisesta työstä näkyi tekijän oma persoonallinen ote, mutta silti teokset yhdessä muodostivat harmonisen ja hienon kokonaisuuden, lapsuuden kukkapenkin. Sen väriloisto valaisee nyt pysyvästi Koukkuniemen harmaata käytävää.

Valtaosa Koukkuniemen juhlatalossa olleista nuorista oli varmasti ensimmäistä kertaa vanhainkodissa. Sama koskee valtaosaa nuorten taustalla olevista noin  70 perheestä. Myös monelle heistä Koukkuniemi taisi olla tuttu vain lehtien synkistä jutuista. Nuorten taideteokset toimivat siis myös eri sukupolvien välisen sillan rakentajana mitä hienoimmalla tavalla.   

Yhdystunnelin taideteosten paljastusjuhlaan oli kutsuttu media paikalle. Yhtäkään lehteä asia ei näyttänyt kiinnostavan. Niinhän se on että mikään positiivinen asia ei ole uutisen arvoinen. Sen sai huomata kaupunginvaltuuston edellisen kokouksenkin jälkeen. Käsittelyssä siellä oli TAmpereen lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma, jossa linjattiin nimensä mukaisesti lapsi- ja nuorisopolitiikkaa pitkälle tulevaisuuteen. Valtuusto kävi ohjelmasta varsin hyvän ja perusteellisen keskustelun, joka kesti pari tuntia. Siitä paikalla ollut lehdistö ei löytänyt mitään kerrottavaa. Harmitti.  Lasten - ja nuorten hyvinvointi on koko kaupunkistrategian keskeisin kehittämisalue ja valtuuston keskustelu osoitti että niihin asioihin valtuusto on valmis myös tulevaisuudessa satsaamaan. Sen vuoksi olisi ollut mukava, että valtuuston viesti näistä asioista olisi levinnyt myös tamperelaisille perheille. Varsinkin kun valtakunnan politiikassa puhaltaa lapsiperheille hyytävän kylmät tuulet.

Nuorten esimerkissä on haastetta meille muillekin. Mitkä ovat ne arjen pienet teot, joilla jokainen meistä voi tuoda kanssaihmisilleen  iloa ? 


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!