Vappujuhla/puheenvuoro

Tampereen Vappujuhla 1.5.2007 / avauspuheenvuoro

 

Vappu on työläisten ja opiskelijoiden juhla. Se on myös lasten ja lapsenmielisten karnevaali.

 

Juhlan keskelläkin on syytä todeta ettei maailma ole valmis vaan työväenliikkeellä ja ay-liikkeellä on edelleen ja ehkä entistä enemmän tekemistä sirpaloituvassa, globalisoituvassa ja kahtia jakautuvassa työmarkkinoiden ja yhteiskunnan kentässä.

 

Suomalainen ammattiyhdistysliike on ollut varsinaisen tehtävänsä ohella vahva vaikuttaja myös sosiaalipolitiikkamme keskeisissä kysymyksissä. Tänäänkin tarvitsemme sellaista vaikuttamista ja voimaa pysäyttämään hyvinvointierojen jatkuvaa syvenemistä.

 

Bruttokansantuotteella mitattuna Suomi on rikkaampi kuin koskaan , mutta suhteutettuna kokonaisvarallisuuteen hyvinvointimenojen osuus on alentunut jo alle EU:n keskitason. Yli puoli miljoonaa suomalaista elää alle EU:n köyhyysrajan. Merkittävin syy köyhyyteen on työttömyys tai vajaatyöllisyys. Myös pelkän kansaneläkkeen varassa elävät kuuluvat köyhyysriskiin.

 

Lasten ja nuorten apulaispormestarina olen huolestunut kasvavasta köyhien lasten sukupolvesta. Tuloerojen kasvu on jatkunut vuosia ja sen heijastuminen lasten terveyteen ja hyvinvointiin näkyy monella tavalla. Erityisesti heidän kohdallaan tilanne on nopeasta talouskasvusta ja työllisyyden parantumisesta huolimatta vain heikentynyt. Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on vanhempien työttömyys, opiskelu, pätkätyöt, työmarkkinoilta syrjäytyminen ja pienipalkkaisuus. Yksinhuoltajaperheistä peräti 27 % on köyhiä ja neljännes yksinhuoltajaperheistä on joutunut turvautumaan toimeentulotukeen. Työttömyys- ja äitiyspäivärahat laahaavat kymmeniä prosentteja jäljessä muusta tulokehityksestä.

 

Lapsiperheiden köyhyys lisää syrjäytymisriskiä, ylläpitää ylisukupolvista köyhyyttä ja heikentää lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua täysipainoisesti yhteisön ja yhteiskunnan toimintaan. Köyhyys on merkittävä riski lasten ja nuorten kehitykselle, sillä se vaikuttaa kielteisesti mielenterveyteen ja heikentää sosiaalista selviytymistä. Lapsiperheiden köyhyyden seuraukset tulevat kalliiksi niin yksilö- kuin yhteisötasollakin. Sillä on vaikutusta myös jatkuvasti kasvaviin lastensuojelulukuihin.

 

Kelan laskelmien mukaan yksi syrjäytynyt aiheuttaa 40 vuodessa noin 700 000 euron kansantulon menetyksen ja vastaava julkisen talouden menetys on noin 400 000 euroa. Mielenterveydeltään häiriytyneen lapsen ylimääräiset hoito- ja lääkekulut ovat yli miljoona euroa, jos lapsi on hoidossa 10 vuotta. Kriminalisoituneen lapsen viiden vuoden koulukoti- ja kymmenen vuoden vankilajakso maksavat noin miljoona euroa.

 

Hyvä sosiaalinen toimintakyky on kiinteästi yhteydessä taloudelliseen menestykseen. Lapsuuden olosuhteet saattavat olla ratkaiseva tekijä yhteiskunnan menestyksen kannalta. Ja lapsuuden olosuhteisiin vaikutetaan parhaiten vaikuttamalla vanhempien olosuhteisiin.

 

Kaikki edellä mainittu on varmasti tiedossa. Siitä löytyy Stakesin, Kelan ja monen muun tahon selvityksiä. Vaalien voittajat lupasivat laittaa lapsiperheiden asiat kuntoon. Vaalien jälkeiset vastaukset lapsiperheiden köyhyyden poistamisessa eivät yllä edes politiikan kosmetiikan tasolle. Hallitus on luvannut vuodesta 2009 alkaen kolmannen lapsen lapsilisään 10 euron korotuksen. Yksinhuoltajille on luvassa 10 euroa lisää ensi vuoden alusta.

 

Kokoomuksen lupaukset tasa-arvo-Tuposta ja julkisen sektorin matalapalkkaisen koulutetun henkilöstön palkkakuopan paikkaamisesta näyttävät nekin kuivuvan kasaan. Tasa-arvo Tupo helpottaisi lapsiperheiden toimeentuloa. Erityisesti se helpottaisi yksinhuoltajaperheitä, joissa useimmiten perheen ainoa huoltaja on matalapalkkainen äiti.

 

Lupaajia ei pidä nyt päästää helpolla. Meidän tehtävä on muistuttaa että reiluun peliin kuuluu rehellisyys ja lupausten pitäminen. Erityisen kiukkuiseksi usutan niitä hoitajia, jotka tekivät vaaleissa ratkaisunsa uskoen luvattuihin palkantarkistuksiin.

 

Työväenpuolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen on nyt osoitettava että asiat korjataan yhteisellä työllä, ei tyhjillä lupauksilla. Yhteiseen työhön oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisessa tarvitaan meitä kaikkia

.

Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!