Tehyä kannattaisi kyllä kuunnella

Tehy kampanjoi koko Suomen kattavalla kiertueella hoitajien palkkatason korjaamisen, pysyvien työsuhteiden ja hyvinvointipalveluiden  puolesta. Tänään vuorossa oli Tampere. Puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesolan johdolla Tehy järjesti tiedotustilaisuuden, jonne oli kutsuttu mm. tiedotusvälineet ja pormestariporukkamme ( joista Tarja Jokinen ja minä olemme Tehyläisiä, minä jopa Tehyn valtuutettu).  

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy vaatii valtiovallan sitoutumista hoitohenkilöstön palkkaohjelmaan ja sen rahoitukseen. Alan tulevaisuuden ja vetovoimaisuuden  säilyttämisessä palkkataso on tärkeä. Uskon että puheenjohtaja oli oikeassa todetessaan että ilman valtion lisärahaa ei kunta-alan sopimuspöydässä ole tarpeeksi jaettavaa.

Palkkavaatimustensa rinnalla Tehy on aina kantanut huolta sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta ja saatavuudesta. Tehy esittää nytkin, että tuleva hallitus sitoutuu  myös terveys- ja sosiaalipalvelujen kehittämiseen ja normittavaa  niiden laatutasoa nykyisten suositusten sijaan.

 

Yhtenä Tehyn kampanjan tavoitteena on ollut kiinnittää huomiota hoitoalalla oleviin perusteettomiin pätkätöihin. Perusteettomat määräaikaiset työsuhteet ovat hoitoalalla todella iso ongelma vaikka pelisääntöjen pitäisi olla kaikille selvillä. Jos työnantajalla on pysyvä työvoiman tarve, ei sijaisuus kelpaa perusteeksi määräaikaisuudelle. Tämä periaate on kirjattu työsopimuslain perusteluihin.

Työnantajat voivat palkata lisää työntekijöitä vakituisiin työsuhteisiin paikkaamaan lyhytaikaisten sijaisten tarvetta, niin kuin monilla työpaikoilla on tehtykin. Tehyläisistä peräti joka neljäs työskentelee määräaikaisessa palvelussuhteessa. Valitettavasti pelko työsuhteen loppumisesta estää hoitajia peräämästä oikeuksiaan.

 

 

Tehyn mielestä tehokkain tapa ehkäistä määräaikaisuuksien väärinkäyttöä olisikin luottamusmiehen kollektiivinen määräaikaisten sopimusten perusteiden valvonta. Aivan liian usein olen saanut kuulla kuinka kukaan ei uskalla perätä oikeuksiaan, koska pelkää sen kostautuvan vakinaisia paikkoja täytettäessä. Näinhän se oli silloinkin kun itse olin urani alussa vasta valmistuneena sairaanhoitajana 70-luvun alkupuolella. Siitä on siis yli 30-vuotta aikaa ja toimintakulttuuri vaikuttaa olevan varsin yleisesti sama. Ei ihme että niin moni koulutettu hoitoalan ammattilainen on jättänyt alan ja siirtynyt vallan muihin tehtäviin. Toivottavasti uhkaava työvoimapula pistää miettimään henkilööstöpolitiikan laatua.

Puheenjohtaja Jaana totesi tiedotustilaisuudessa, että jos kaikki eduskuntavaaliehdokkaat oikeesti pitävät kaiken sen mitä hoitohenkilökunnalle on vaalikentillä luvattu on homma pulkassa. Tässä vaiheessa voi toivoa että niin olisi. Ellei niitä lupauksia lunastata pitää Tehyn itse ryhtyä järeämpiin toimiin asioiden korjaamiseksi. Se on kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevienkin etu.  

 

.

.

 

 


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!