LAPSISSA ON TULEVAISUUS

 

Euroopassa ollaan erittäin huolestuneita matalista syntyvyysluvuista. Monet Euroopan päättäjät katsovat kiinnostuneena Pohjoismaiden perhepolitiikkaa ja lapsiperheiden palvelu- ja tukijärjestelmiä.  Tammikuun loppupäivinä ajankohtaisohjelmassa näytettiin saksalaisnaisen haastattelu, jossa hän kertoi että hänelle ehdotettiin aborttia kun hän ilmoitti olevansa raskaana, koska hän oli korkeasti koulutettu ja lapsen saaminen merkitsi töistä pois jäämistä päivähoitopaikkojen puuttumisen vuoksi. Samassa ohjelmassa todettiin että vain 20% päivähoitopaikan tarvitsijoista voi saada yhteiskunnan ylläpitämän päivähoitopaikan. Monet työssäkäyvät vanhemmat ovat yhdessä yrittäneet perustaa päivähoitopaikkoja.

Saksa aikookin pitää meneillään olevalla puheenjohtajuuskaudella lapsi- ja perhepolitiikkaa agendallaan. Keskustelua tullaan ilmeisesti käymään mm. rakennerahastojen roolista Euroopan Unionin jäsenvaltioiden lapsiperheiden palvelurakenteiden luomisessa. Vaikka Pohjoismaissa onkin haluttu nähdä hyvinvointipalveluista huolehtiminen pitkälti kansallisena kysymyksenä täytyy tässä asiassa huomioida ennen kaikkea lasten näkökulma.  

Suomen lapsi- ja perhepolitiikassa on monia ylpeyden aiheita. Meillä on ollut kattava neuvolajärjestelmä jo 30-luvulta saakka, meillä on kattava kouluterveydenhuolto, meillä  on lämmin ateria koulupäivän aikana, joka on edelleen monissa maissa täysin tuntematon asia.. Jokaisella lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen ja päivähoitopaikkaan,. Pienille koululaisille järjestetään  aamu- ja iltapäivätoimintaa ettei heidän tarvitse olla yksin kotona. Kaikki alle 18-vuotiaat ovat saaneet lapsilisää jo vuodesta 1948 saakka. Alle kolmivuotiaiden kotona olevalle vanhemmalle maksetaan kotihoidon tukea. Monet palvelut ja etuisuudet ovat universaaleja eli kuuluvat kaikille samassa tilanteessa oleville varallisuuteen tai muihin seikkoihin katsomatta. On hyvä muistaa ettei mikään yllämainituista ole tullut itsestään vaan niistä on päättänyt Suomen eduskuntaan valitut kansanedustajat. Eduskunta voi parantaa lasten ja lapsiperheiden palveluita ja etuisuuksia tai se voi niitä heikentää.

 Vaikka Suomessa onkin varsin kattava palveluiden ja  perhetukien verkosto verrattuna moniin muihin Euroopan maihin ei tilanne ole suinkaan valmis. Valtaosa lapsista voi hyvin, mutta ne huonosti voivat pari prosenttia voivat todella huonosti. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet eikä hoitoon pääsy onnistu säädetyssä ajassa. Vanhempien mielenterveysongelmat vaikuttavat lapsiin  Lastensuojelutapausten ja huostaanottojen määrä on kasvussa. Ilmitulleiden lasten hyväksikäyttötapausten määrä on kasvanut..  Yli 60 lasta ja nuorta päätyy itsemurhaan vuosittain. Lapsiperheiden toimeentulo on jäänyt muusta tulokehityksestä jälkeen. Pienten lasten vanhemmat tekevät pitkiä työpäiviä ja ovat muuta väestöä velkaisempia.

 Nyt valittavalta eduskunnalta odotan lapsiperheiden toimeentuloa ja palveluita parantavia tekoja. Erityisesti yksinhuoltajaperheet ovat nykyisen pätkätyöyhteiskunnan aikana joutuneet aivan kohtuuttoman lujille jokapäiväisen toimeentulonsa suhteen. Lapsuuden turvallisuutta ja perheiden yhteistä laatuaikaa toisi työn ja perhe-elämän nykyistä parempi yhteensovittaminen. Lapsen terveen ja turvallisen kasvun tukemisessa on hallintorajat ylittävä eri toimijoiden saumaton yhteistyö välttämätöntä. Myös vanhemmuuden tukemiseen kannattaisi investoida ettei joka toinen avioliitto päättyisi eroon. Kasvatuskumppanuus on yksi keino tukea vanhemmuutta.  

Veroaleen ei ole varaa ennen kuin kaikkien lasten hyvinvointi on turvattu.


Kommentoi kirjoitusta

Nimi:

Sähköposti:

Otsikko:

Palaa kirjoittajan blogi-listaan
 

Blogi

14.10.2012 00:51 - Eikö kunnan tarvitse noudattaa lakeja ?? (1 vastaus, jätetty 30.11 20:38)

23.09.2012 18:49 - Lapsiperheiden köyhyys syrjäyttää (1 vastaus, jätetty 14.05 00:55)

23.09.2012 18:43 - Lääkäri-hoitaja-työparimalli Tampereellekin edes kokeiluna (1 vastaus, jätetty 30.11 22:16)

20.07.2012 14:32 - KUNTAVAALEISSA VALITAAN VALTUUSTO !! (1 vastaus, jätetty 11.10 20:09)

08.07.2012 00:21 - Valosta Valoon näyttelyn avauspuheeni (1 vastaus, jätetty 30.11 15:26)

RSS

hallinnointi

Kirjaudu sisään muista

Toimii parhaiten Firefoxilla!